1. Giriş
1 Ocak 2009’dan itibaren, 834/2007 sayılı AB Konsey Yönetmeliği, temel kuralları ve standartları sağlarken, AB Komisyon Yönetmeliği (EC) 889/2008 daha fazla ayrıntı içermektedir. Bu sonuncusu ayrıca “uygulama kuralı” olarak adlandırılır. Genellikle, Reg. (EC) 834/07’e atıfta bulunduğumuzda dolaylı olarak Reg. (EC) 889/08’den de bahsederiz.
2. Yapı
Başlık | Yön. 834/07 | Madde | Başlık | Yön. 889/08 | Madde |
I | Amaç, Kapsam ve Tanımlar | 1,2 | I | Giriş | 1,2 |
II | Hedefler ve Prensipler | 3-7 | II | Üretim ve i şleme kuralları | 3-56 |
III | Üretim Kuralları | 8-22 | III | Etiketleme | 57-62 |
IV | Etiketleme | 23-26 | IV | Kontrol | 63-92 |
V | Kontrol (Kont, Sert.) | 27-31 | V | Son ve geçiş koşulları | 93-97 |
VI | Üçüncü ülkelerle ticaret | 32-33 | Ekler | I – XV | |
VII | Son ve geçiş kuralları | 34-42 | .. | .. |
Standardın iyi bilinen bazı bölümlerini nerede bulabilirsiniz?:
Yeni yönetmelik
834/07 | 889/08 | |
Geçiş kuralları | Mad. 17 | Mad. 36 – 38 |
İzin verilen gübreler ve toprak düzenleyicileri | Ek I | |
İzin verilen bitki koruma ürünleri | Ek II | |
İzin verilen tarımsal olmayan içerikler ve işleme yardımcıları | Ek VIII | |
İzin verilen organik olmayan tarımsal içerikler | Ek IX | |
Tohumlar | Mad. 12(1)(i); | Mad. 45 |
Tohum veri tabanı | Mad. 48 | |
İthalat | Mad. 32,33; | Mad. 81-85 |
Yön. 1235 /08 |
3. Değişen bazı detaylar
Eski yönetmelik | Yeni yönetmelik | |
3.1 Etiketleme | ||
%95’den az organik içerikli ürünlerin etiketlenmesi | Organiğe yalnızca içerik listesinde referans | Eski yönetmelikte olduğu gibi, böyle ürünler organik referansını ürün etiketinde de ğil yalnızca içerik listesinde belirtebilir (bakınız aşağıda örnek) |
Tarımsal içeriklerin en az %70’inin organik olması | Minimum yüzde yok: organik içerikler içeren her çok içerikli ürün, bunlara içerik listesinde atıfta bulunabilir – yüzde çok küçük olsa bile. | |
Kalan %30’un yalnızca Ek VI.C’den olması | Organik olmayan tarımsal içerikler için bir kısıtlama yoktur ( GDO ve iyonize radyasyonun yasaklanması hariç). | |
Tarımsal olmayan katkı maddeleri ve işleme yardımcılarının yalnızca Ek VI.A ve B’ye uygun olması | Tarımsal olmayan katkı maddeleri ve işleme yardımcıları ile ilgili kısıtlamalar aynıdır (bakınız Ek VIII). | |
Aynı içerik hem organik hem konvansiyonel kaynaklı kullanılamaz. | ||
Lütfen unutmayın: “organik kahvaltı gevreği” ya da “organik meyveli gevrek” yazılamaz! Organik logo kullanılamaz! | Johnson’s Breakfast Cereals | İçerikler: -Yulaf %32 -Buğday patlağı %15 -Mısır gevreği %18 -Dondurulmuş kuru elma %8* -Dondurulmuş kuru çilek %7* -Kuru üzüm %5 -Glukoz şurubu %10 -Bal %5* *Organik sertifikalı Kontrol kuruluşu: BG-BIO-04 |
Organik etiketlerde resmi AB organik logosunun kullanımı | Gönüllü | 20’un ortalarından itibaren AB içinde üretilen ürünler için zorunlu olacaktır. Logo kullanılan yerlerde, ürünün “EU üretimi”, “EU dışında üretim” ya da karı şık olarak belirtilmesi zorunludur. “EU üretimi” ürünler için tarımsal içeriğin en az %98’i AB üye ülkelerinde üretilmiş olmalıdır. |
Sertifikasyon kuruluşu kod numarası | Farklı ülkeler için tek değil | Tek: Ülke kodu – “Bio” (ya da eşanlamlı) – Kod (örn. Bulgaristan: BG – BIO – ..) |
3.2 İthalat | ||
Üçüncü ülkelerden ithalat | Ya “eşdeğer kontrol sistemi” olan ülkelerden Ya da tek tek ithalat lisansları ile. | o “Eşdeğer üçüncü ülkeler” listesi hala aynıdır (Arjantin, Avustralya, Kosta Rika, Hindistan, İsrail, Yeni Zelanda, İsviçre) o AB dışındaki “üçüncü ülkeler” de faaliyet gösteren organik sertifikasyon kuruluşlarının AB Komisyonu tarafından onaylanması gerekecektir. Komisyon, üçüncü ülkelerde “uygun” (Madde 32) ve “eşdeğer” (Madde 33) üretim için onaylanan sertifikasyon kuruluşlarının listesini oluşturacaktır. o Bu listeler yayınlandıktan sonra, bireysel ithalat lisanslarına başvuran ithalatçıların prosedürleri kaldırılacaktır. o “Eşdeğer” sertifikasyon için onaylanan sertifikasyon kuruluşlarının listesi 2010’dan itibaren, “uygun” sertifikasyon için 2012’den itibaren yürürlükte olacaktır. |
3.3 Kapsam | ||
Su ürünleri , deniz yosunlarının toplanması, mikroalgler, vs. | Dahil değil | “Organik” sertifikalandırılabilir ancak detaylı üretim kuralları hala eksiktir. |
Balıkçılık, vahşi hayvanların avlanması, toplanması | Dahil değil | • Hala dahil değil • Bununla birlikte çok içerikli ürünler için gerek ürün etiketi gerekse içerik listesinde yabani hayvan eti ya da balık içerdiği, aşağıdaki durumlarda belirtilebilir: o Balık ya da yabani hayvan eti ana içerik olduğunda o Diğer tarımsal içerikler organik sertifikalı olduğunda o Katkı maddeleri Ek VIII ile uyumlu olduğunda |
Lütfen unutmayın: bu istisnai durumda, ürün %95’den az organik içeriğe sahip olsa da, ürün etiketinde organiğe atıfta bulunmasına izin verilir! | Harry’s Deer with Organic Vegetables | İçerikler: -Geyik eti %60 -Domates püresi %20* -Biber %5* -Soğan %10* -Zeytin yağı %5* *Organik menşeili Kontrol kuruluşu: BG-BIO-04 |
Şarap | Şarap yalnızca “organik üzümlerden üretilmi ştir” olarak sertifikalandırılabilir. | “Organik şarap” sertifikasyonu için detaylı kurallar 2009 yılı içinde beklenmektedir . Bu süre içinde eski kurallar geçerlidir. |
Maya | Yalnızca GDO’suz olması gerekir. | “Organik maya” sertifikasyonu için detaylı kurallar 2009 yılı içinde beklenmektedir . 2014 yılından itibaren maya bir “tarımsal içerik” olarak kabul edilecek ve bu nedenle organik sertifikalı olması gerekecektir. |
Balmumu | Bazı AB otoritelerine göre balmumu organik sertifikalandırılamaz. | Balmumu sertifikasyonu artık yönetmelik tarafından değerlendirilmektedir. |
Evcil hayvan maması | Durum net değildi | AB Komisyonu spesifik kurallar oluşturana kadar, evcil hayvan mamaları ulusal ya da özel kurallar izlenerek sertifikalandırılabilir. |
3.4 İzin verilen / verilmeyen maddeler | ||
Organik olmayan tarımsal içerikler içinde genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) | GDO’lara izin verilmediğine dair yalnızca genel bir ifade | • GDO için net bir tanım sunuldu. • Tedarikçiden ürünün GDO’suz olduğunu belirten bir beyan almak yeterlidir (kalite güvence açısından, bazı durumlarda en iyi prosedür bu olmayabilir) • Yön. (EV) 1830/03’e atıfta bulunarak, e şik değeri %0,9’u organik ürünler için de resmen kabul edildi. Bu eşiğin altında GDO izleri içeren ürünler GDO’suz olarak değerlendirilebilir. |
Tarımsal olmayan katkı maddeleri ve işleme yardımcıları içinde GDO’lar | GDO’lara izin verilmediğine dair yalnızca genel bir ifade | Şimdi açıkça yasaklandı |
Birçok gübre ve bitki koruma ürünü | Yalnızca sertifikasyon kuruluşundan onay aldıktan sonra kullanılabilirdi | Artık kullanım için özel yetkiler gerekli değildir. Bununla birlikte çiftçi ek gübrelemeye (temelde toprak veya yaprak analizi yoluyla) ihtiyaç olduğunu belgelemek zorundadır. Ancak, çiftçiler tarafından yeni ticari gübreler veya bitki koruma ürünleri kullanmadan önce, eksiksiz bir teknik veri dokümanını sertifikasyon kuruluşuna sunulması önerilir. |
Organik olmayan çiftliklerden hayvan gübresi | * “Ekstansif hayvancılıktan” kısıtlama olmadan * “Entansif hayvancılıktan” yalnızca kompostlanmış * “Fabrika üretiminden” izin verilmez | Sadece “fabrika üretiminden ” gübrelere verilmez. Diğer kısıtlamalar kaldırıldı – bu nedenle, entansif (fabrika dışı çiftçilik) hayvancılıktan bile hayvan gübresi taze kullanılabilir. Bununla birlikte, “fabrika çiftçiliği”nin yasal bir tanımı hala eksiktir. Hayvan gübresinden maksimum 170 kg N / ha geçerli olmaya devam etmektedir |
Metaldehit (salyangoz kontrolü için) | Kapalı tuzaklarda izin verilir | Artık izin verilmez |
Birkaç yıl süren tartışmalardan sonra yeni Yönetmelik (AB) 2018/848 30 Mayıs 2018 tarihinde yayınlandı. Bu Yönetmelik, Yön. (EC) 834/2007, (EC) 889/2008 ve (EC) 1235/2008’in yerini alacak ve 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlü ğe girecektir.
Yukarıda bahsedilen yönetmelik yalnızca, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin sorumlu olduğu temel standarttır. Birçok detay Avrupa Komisyonunun sorumlu olduğu “devredilen yasalar” ile 2019 yılı içinde tanımlanacaktır.
KAYOS müşterilerimizi ilgilendiren değişiklikler hakkında sizlere zamanında bilgi verecektir.
Şu an için sizleri, bu temel standartta belirlenmiş birkaç değişiklik hakkında bilgilendirmek istiyoruz.
2. Organik Ürünlerin Avrupa Birliği’ne ithalatı/ihracatı
Şu anda Yönetmelik (EC) 1235/2008 düzenli olarak yıl da iki kez güncellenmektedir. Bu Yönetmelik, TRACES sisteminin ilgili detayları da dahil olmak üzere organik ürünlerin
üçüncü ülkelerden ithalatının prosedürlerini tanımlar.
Yönetmelik (AB) 2018/1584 2018 Ekim ayı itibariyle Yön. (EC) 889/08’de bazı değişiklikler yapmıştır:
3. İzin verilen gübreler ve bitki koruma ürünleri ile ilgili değişiklikler (Ekler I ve II)
Xylite (Ksilit) artık toprak düzenleyici olarak onaylanmıştır (Ek I). Xylite (şeker ksilitol ilekarıştırmayınız!) linyit kömürü madenciliğinden elde edilen bir yan üründür. “Odun parçalarının ve farklı mineralizasyon derecelerine sahip bazı lifli dokuların fosilleştirdiği ve nispeten iyi korunmuş olduğu linyit yataklarında meydana gelir.” Xylite turba yerine kullanılabilir.
Sarımsak (Allium sativum) ve Söğüt (Salix spp.) kabuğu ekstraktları EkII’de bitki koruma ürünü olarak listelenmiştir.
Ayrıca COS-OGA da bir bitki koruma ürünü olarak onaylanmıştır. “COS-OGA aktif maddesi,
mantar hücre duvarlarında ve kabuklu hayvanların dış iskeletlerinde bulunan bileşenlerden olan kitosan parçaları kompleksi içerir (kitooligosakkaritler, COS), ve bitki hücre duvarları menşeili pektin parçaları (oligogalacturonides, OGA) ile bağlanır.” (van Aubel et al.2014). COS-OGA bitki hastalıklarına, özellikle üzüm ve hıyarda küllemeye, karşı direnç sağlar.
Sodyum Hidrojen Karbonata (NaHCO3; diğer isimleri: Sodyum bikarbonat,kabartma tozu), artık bitki koruma ürünü olarak, yani mildiyu, külleme, elmada karaleke ve depolanan meyvelerde küfe karşı bir fungisit olarak izin verilmektedir.
4. Şarap yapımı için izin verilen ilave maddeler (Ek VIIIa)
Şarabın berraklaştırılması için patates proteini, maya protein ekstraktları ve Aspergillus nigerden elde edilmiş kitosana artık izin verilmektedir.
Aktive edilmemiş maya, maya otolizatlarına ve maya kabuklarına artık izin verilmektedir. Bu konu uzun zamandır gribölge olarak durmaktaydı.
Şarap üretiminde “kullanım” için maya mannoproteinleri ve Aspergillus niger’den elde edilmiş Kitosan da onaylanmıştır.
5. Özel tüketici grupları gıdaları için katkı maddeleri (çoğunlukla bebek mamaları, Mad. 27(1)) AB kanunu tarafından yasal olarak gerektirdiğinde, belirli tüketici grubu gıdalarına artık mineraller (iz elementler dahil), vitaminler, amino asitler ve mikrobesinler eklenebilir. Buözellikle bebek mamaları için geçerlidir.
6. Arıcılık malzemelerinin temizliği
Organik arıcılıkta artık çerçevelerin, kovanların ve tarakların temizlik ve dezenfeksiyonu için Sodyum Hidroksite (NaOH) izin verilmektedir.
7. Hayvancılık için 2020’ye kadar uzatılmış muafiyetler
Yumurta üretimi için 18 haftalık yaşa kadar konvansiyonel yarka alımı – organik yarkalar mevcut olmadığı sürece – muafiyeti 2020’ye kadar uzatılmıştır.
Toplam yemin kuru maddesinin en fazla %5’ine kadar konvansiyonel protein yemi kullanım izni için de aynı durum geçerlidir (yalnızca domuzlar ve kümes hayvanları için!)